Turiștii vor putea folosi o nouă platformă online, Re-open EU, lansată luni de Comisia Europeană pentru informații privind condițiile de călătorie și redeschidere în siguranță a frontierelor celor 27 de state UE, inclusiv ale României, pe fondul măsurilor împotriva pandemiei coronavirus COVID-19.

Începând cu data de 15 iunie, persoanele care provin din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Elveția, Germania, Grecia, Insula, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria nu trebuie să se izoleze timp de 14 zile dacă sunt asimptomatice. Pentru persoanele care provin din alte țări, măsurile de carantină/ autoizolare de 14 zile sunt menținute. Zborurile către următoarele țări rămân suspendate: IT, ES, DE, FR, AT, BE, CH, SUA, Marea Britanie, NL, Turcia, Iran.

Uniunea Europeană spune că noua sa platformă web „este dedicată sprijinirii reluării în siguranță a călătoriilor și a turismului în întreaga Europă”.

Aceasta va furniza informații în timp real privind frontierele, disponibilitatea mijloacelor de transport și a serviciilor de turism din statele membre.

Re-open EU va conține și informații practice furnizate de statele membre cu privire la restricțiile de călătorie, la măsurile de protecție a sănătății publice și de siguranță, cum ar fi distanțarea fizică sau purtatul măștilor, precum și alte informații utile precum ofertele turistice din fiecare țară și din UE.

Astfel, „prin decizii responsabile și în cunoștință de cauză, europenii vor fi în măsură să își planifice vacanțele de vară și deplasările pe termen mai lung ținând cont de riscurile persistente legate de coronavirus”, mai spune CE.

Platforma face parte din pachetul Comisiei privind turismul și transporturile din 13 mai 2020, lansat pentru a restabili încrederea călătorilor din UE și pentru a sprijini reluarea turismului european în condiții de siguranță și cu respectarea măsurilor de precauție sanitare necesare. Noua platformă, care vine și cu o versiune de mobil (aplicație web), reprezintă un reper esențial al călătorilor aflați în UE, deoarece centralizează informații actualizate provenite de la Comisie și de la statele membre.

Prin intermediul unei hărți interactive, ea le va permite cetățenilor să vadă informații specifice fiecărei țări, să afle cum evoluează situația și să consulte recomandările de călătorie pentru fiecare stat membru. Va fi ușor accesibilă prin aplicație sau prin site web, urmând să fie disponibilă în cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Platforma mai conține informații despre sponsorizarea prin vouchere, care le permite consumatorilor să își demonstreze sprijinul față de hotelurile sau restaurantele preferate, cumpărând vouchere de cazare sau de masă, pentru a ajuta industria hotelieră din Europa în perioada inițială a ridicării restricțiilor și a redeschiderii granițelor.

Sponsorizarea prin vouchere ajută firmele să depășească blocajele de numerar, urmând ca serviciile să fie prestate ulterior. Suma plătită de client merge direct la prestatorul de servicii. Prin crearea unei pagini dedicate, Comisia intenționează să contribuie la o bună corelație între firmele participante și clienții interesați, mai ales când aceștia călătoresc în străinătate.

De asemenea, Discovering Europe prezintă o colecție de opere de artă și fotografii ale celor mai emblematice simboluri ale Europei. În plus, pe Europeana Pro va fi creată o platformă de turism menită să-i ajute pe cei care lucrează în domeniul patrimoniului cultural să descopere ce inițiative de sprijinire a turismului apar în țările UE.