Ești un romantic lipsit de speranță sau un călător de-a lungul vieții? Vrei petreceri sau îţi place izolare? Indiferent de caz, insula perfectă te așteaptă.

Care este cea mai bună insulă greacă pe care trebuie să o vizitezi? Ei bine, asta depinde de cine ești și ce cauți.

Grecia are mai multe insule decâ Clujana are păpuci; acest lucru înseamnă că, dincolo de punctele de vacanță evidente și iconice, precum Mykonos, Santorini și Rodos, există sute de insule atrăgătoare din care să alegi și numeroase mini-arhipelaguri de explorat.

Unele categorii precum Beach Bum sunt evidente, altele un pic mai puțin, cum ar fi Culture Lover –  pentru că unele insule au note culturale la fel de demne de a face o altă scufundare în Marea Egee. Desigur, dacă ești un un petrecăreţ de noapte, ai putea fi iertat că ai omis această listă și ai mers direct la Mykonos, dar ai grijă…

1. CĂLĂTORIA ROMANTICĂ

SANTORINI

Ce este de văzut: acolo unde era mai multă insulă, acum există cea mai dramatică căldare vulcanică, iar o mare parte din vedere, Santorini este pur și simplu privirea peste craterul plin, în special la apus de soare. Dar nu ratați spectaculoasele ruine minoice de la Akrotiri, unele dintre ele având nisip roșiatic sau de culoare neagră.

Cum ajungi: Ca cea mai populară insulă greacă, Santorini este, de asemenea, una dintre cele mai accesibile insule, cu un serviciu frecvent de feribot de la Pireu, precum și conexiuni aeriene regulate de la Atena. De la Pireu, în mai puțin de 4 ore și 50 de minute sau cam 7 ore și 45 de minute, în funcție de bac.

Știați că? Vinul alb Assyrtiko, originar din Santorini, este excepțional de bun.

MILOS

Milos Insula Ghid
Discovergreece.com

Ce trebuie să vezi: plajele cu nisip vulcanic și formațiunile de coastă vulcanice albe sau apa alabastră de la Sarakiniko.

Cum ajungeți: Serviciul zilnic frecvent de feribot de la Pireu.

Știai că? Milos s-a format din erupții vulcanice subacvatice succesive de-a lungul a sute de mii de ani.

ASTYPALEA

Astypalea Insula Grecia Ghid
Greece-Is.com

Ce este de văzut: Hora, sau orașul principal al acestei insule în formă de fluture, se ridică până la Kastro castelul medieval.

Cum ajungi: Astypalea se află la 175 de mile nautice de Pireu, iar feribotul direct durează aproximativ nouă ore, dar insula are un aeroport, deci luați în considerare un salt scurt pe Aegean Airlines.

Știai că? În vremuri foarte vechi insula a fost numită Ichthyoessa, o referire la peștele abundent din coastele insulei, iar astăzi este numită uneori Astropalia.

KYTHIRA

Kythira Insula Grecia
Greektravel.com

Ce este de văzut: peisajul frumos și ruinele romantice care se potrivesc pe o insulă la răscruce de multe culturi.

Cum ajungi: Aproximativ 7 ore cu feribotul de la Pireu.

Știai că? Zeița mereu populară a iubirii, Afrodita, s-a născut în Kythira (și apoi a mers în Cipru).

2. CĂLĂTORIA ARTISTULUI

ANAFI

Ce este de văzut: Biserica albă a Theotokou Kalamiotissa se află deasupra vârfului înalt al Muntelui Kalamos; plajele din Roukounas și Klisidi.

Cum ajungeți: aproximativ 11 ore cu feribotul de la Pireu, dar vara există legături mai scurte de la Santorini.

Știai că? Anafiotika, oaza în stil cicladic de sub Acropola din Atena, a fost construită de emigranții din secolul al XIX-lea din Anafi.

KOUFONISIA

Koufonisia Insula Grecia Ghid
Greeka.com

Ce să vezi: apele albastre orbitor de albastru.

Cum ajungi: Vara puteți face călătoria în mai puțin de cinci ore cu feribotul de la Pireu. Barci pleacă, de asemenea, din Naxos în apropiere.

Știai că? Una dintre cele mai mici insulele de pe orbita Naxosului mult mai mare, inclusiv Irakleia și Schinousa, Koufonisia este foarte frumoasă, în schimb sunt foarte puţine spaţii de cazare disponibile, așa că în sezonul de vârf trebuie să rezervi din timp.

KARPATHOS

Karpathos Insula Grecia Ghid
Greektravel.com

Ce este de văzut: peisaj spectaculos, sălbatic, plaje uimitoare, satul de munte din nordul orașului Olympos, cultura sa unică, precum purtarea femeilor de haine tradiționale colorate, procesiuni populare autentice și faimoase pâine coapte acasă.

Cum ajungi: Feriboturile de la Pireu către această insulă îndepărtată vor fi, în general, peste noapte; ia în considerare zborul. De asemenea, este accesibil cu barca din Creta.

Știai că? Cu recifurile sale superficiale pline de viață marină, stânci subacvatice și naufragii, marea din jurul Karpathos este un paradis al scafandrilor.

LIPSI

Lipsi Insula Grecia Ghid
Greeka.com

Ce este de văzut: plaje precum Platys Gialos și Tourkomnina (nisipoase) sau Hohlakoura și Papantria (stâncoase).

Cum ajungi: Feriboturile care pleacă din Pireu, cu opriri, vor dura între 8 și 9 ore.

Știai că? Lipsi este insula mică a lui Kalypso, nimfa care l-a atras pe Odiseu. De asemenea, luați în considerare călătoria după luna noiembri.

3. CĂLĂTORIA COOL

MYKONOS

Mykonos Insula Petreceri Grecia Ghid
Leveragere.com

Ce este de văzut: Foarte multe baruri de plajă pentru apusuri de soare în culori roz. Multe dintre cele mai luxoase hoteluri se găsesc în peninsula Aghios Ioannis, la sud de Hora.

Cum ajungi: Serviciul de feribot frecvent de la Pireu și vara, de la Rafina. Zborul este o altă opțiune, deși aeroportul din Mykonos se înghesuie inconfortabil, în sezonul de vârf.

Știai că? Plajele precum Platis Gialos și Paradise sunt faimoase și adesea aglomerate.

SYROS

Syros Insula Ghid Grecia
Greeka.com

Ce este de văzut: Orașul principal din Syros, Ermoupoli, este capitala Cycladelor și o bijuterie a arhitecturii.

Cum ajungi: Plecările foarte frecvente din Pireu, tot anul, durează de obicei aproximativ trei ore și jumătate, dar uneori mai puțin de două.

Știai că? Biserica Adormirii Maicii Domnului adăpostește o icoană pictată de El Greco.

PATMOS

Patmos Insula Grecia Ghid
Greeka.com

Ce este de văzut: Mănăstirea Sf. Ioan și Peștera Apocalipsei sunt esențialele puncte turistice, plus coasta cioplită care ajută la transformarea lui Patmos în cea mai frumoasă evadare din acest colț al Mării Egee.

Cum ajungi: Rutele de feribot de la Pireu la Patmos sunt în jur de 7 până la 9 ore.

Știai că? Insulele creștine timpurii trăiesc din tradiții, cum ar fi sărbătorile elaborate în perioada Paștelui grecesc.

4. CĂLĂTORIA PLAJELOR

IOS

Ce este de văzut:  Hora este principalul oraș al lui Ios și este unul dintre cele mai pitorești din Marea Egee.

Cum ajungi: Feriboturile până pe insula navighează între 4 și 7 ore, în funcție de navă.

Știai că? În ciuda reputației sale de insulă de petrecere, plajele sălbatice din locuri precum Manganari te vor ameți.

PAROS

Paros Grecia Ghid Insula
Cele Mai Bune Insule Grecești De Vizitat Pentru 7 Tipuri De Călători

Ce este de văzut: veți ajunge la portul principal aglomerat, Parikia, dar mergeți cât de repede puteți spre Naoussa, mult mai frumoasa pe coasta de nord a insulei.

Cum ajungi: Feriboturile foarte frecvente din Pireu, navighează între 3 și 4 ore.

Știai că? Plaja Golden din partea de sud-est a orașului Paros este cea mai bună pariu pentru windsurfing.

CRETA

Creta Plaja Insula Ghid Grecia
Travelator.ro

Ce este de văzut: ruinele, orașele fermecătoare și tot ce se află pe insulă – inclusiv unele dintre cele mai bune plaje din Mediterana.

Cum ajungi: Există atât de multe feriboturi între Pireu și marile orașe cretane Heraklion și Hania, încât este aproape un pod peste mare. Însă aproape toate navigheză 9 ore și necesită adesea o noapte peste mare, așa că pentru a economisi timp, luați în considerare zborul (aveţi grijă, aeroportul înghesuit din Heraklion este o mizerie fierbinte vara.)

Știai că? Creta este a cincea cea mai mare insulă din Marea Mediterană, iar capitala sa, Heraklion, a fost numită pentru eroul mitologic Hercules.

5. CĂLĂTORIA CULTURII

RHODES

Rhodes Insula Gracia Ghid
Greeka.com

Ce să vezi: Colosul din Rhodos dispărut de mult, dar Palatul medieval al Marelui Maestru al Cavalerilor de Rhodos este destul de monumental. La fel și Acropola Lindos, aflată la 50 de kilometri sud.

Cum ajungi: aproximativ 13 ore cu feribotul de la Pireu, sau o oră cu avionul din Atena.

Știai că? Numele Rhodes provine de la un cuvânt fenician pentru „insula reptilelor”.

MYKONOS / DELOS

Mykonos Delos Insula Grecia Ghid
Getyourguide.com

Ce este de văzut: Situat ușor la sud-vest de Mykonos (de unde există un serviciu de bărci), Delos era un centru de cult antic și este acum casa unui sit arheologic extins și spectaculos.

Cum ajungi: Oricând vă aflați în Mykonos, considerați-l pe Delos culoarul esențial de cultură… este o scurtă plimbare cu barca într-o altă lume.

Știai că? Delosul plin de soare a fost, printre altele, locul de naștere mitologic al lui Apollo, zeul grecesc al luminii. Potrivit unui alt mit, a fost o bucată din Sicilia, până când Poseidon a pus-o aici în Cyclades.

6. CĂLĂTORIA ÎN TREND

TINOS

Tinos Grecia Insula Ghid
Cele Mai Bune Insule Grecești De Vizitat Pentru 7 Tipuri De Călători

Ce este de văzut: frumoasa Biserică din Evanghelistia Panaghia din portul Tinos este punctul central al unui important pelerinaj anual în fiecare 15 august (Adormirea Maicii Domnului).

Cum ajungi: Cam patru ore și jumătate cu feribotul de la Pireu, mai scurt de la Rafina

Știai că? În apropiere de Syros și Mykonos, Tinos și-a văzut ascensiunea stelelor pe seama vibe-ului său relaxat și a peisajelor interesante, deluroase, cum ar fi bolovanii din Volax.

AMORGOS

Amorgos Insula Grecia
Cele Mai Bune Insule Grecești De Vizitat Pentru 7 Tipuri De Călători

Ce este de văzut: Mănăstirea străveche de pe stâncă albă din Hozoviotissa poate fi a doua cea mai veche din țară, dar devine rapid unul dintre cele mai fotografiate locuri de pe Instagram.

Cum ajungi: feriboturile din Piraeus navighează aproximativ cinci ore până la șapte ore și jumătate; un singur feribot de la Rafina durează puțin peste șase ore pentru a ajunge în portul insulei Katapola.

Știai că? Amorgos este un fel de in.

7. CĂLĂTORIA POFTICIOSULUI

SIFNOS

Sifnos Insula Grecia Ghid
Boatbookings.com

Ce este de văzut: Orașul principal Apollonia, în centrul insulei, găzduind multe restaurante fine și arhontika (conacuri) din litoralul Kastro.

Cum ajungi: Barca din Pireu poate dura până la două ore și nouă minute pentru a ajunge la Sifnos.

Știai că?  Sifnos este o încântare a unui gourmet, după cum a descoperit Scarlett Johansson când a intrat în inventarul „fish bar” Omega3 din Platis Gialos.

Kasos

Kasos Insula Grecia
Greece.greekreporter.com

Ce este de văzut: O insulă junkie’s island, istoria Kasos este indisolubil legată de cea a revoluției grecești, așa cum veți învăța la Muzeul Nautic.

Cum ajuni: Dacă îţi plac barcile, puteți călători acolo prin Creta.

Știai că? De la papagalul mediteranean la delicioasele brânzeturi Kasiot, insula este plină de delicii locașe alimentare.