Printre cele mai impresionante creații ale naturii, cascadele, oferă o priveliște impresionantă prin simpla lor cădere naturală de apă. România este cunoscute în întreaga lume şi țara cu cele mai frumoase cascade, descoperite pe văi ori pe cursul râurilor, în mijloc de natură.

Cascadele din România au fost de multe ori incluse în topuri internaționale, datorită frumuseții aparte. Cascadele reușesc să ne aducă deconectarea de la stresul cotidian și să ne încarce de energie. Mai jos îți descriem cele mai frumoase cascade din România!

Cascada Bigăr – cascada inclusă în topul celor mai spectaculoase cascade din lume

Cascada Bigar Romania
Libertateapentrufemei.ro

Cascada Bigăr din România este unul din numeroasele frumuseți pe care natura le-a pus la dispoziția privitorilor. Imaginile spectaculoase au făcut înconjurul lumii, iar presa internațională nu a ezitat să o includă într-un top al celor mai frumoase cascade naturale din lume. Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume. Pe primul loc se află Cascada Bigăr din Caraș-Severin. Cascada Bigăr se află la jumătatea distanței dintre localitățile Anina și Bozovici, pe DN57B.

Cascada Cailor – cea mai frumoasă cascadă formată pe versantul nordic al Munților Rodnei

Cascada Cailor Romania
harta-romaniei.org

Încă un exemplu de cascadă spectaculoasă, care merită vizitată, dar de care nu mulţi au auzit este Cascada Cailor, situată în Munţii Rodnei, în apropiere de staţiunea Borşa. Desi până la cascada trebuie sa mergeţi pe jos sau cu telescaunul, până în apropiere de Borşa puteţi ajunge cu trenul. Informatii despre rutele si programul trenurilor gasiti pe mersul-trenurilor.net.

Cascada Urlătoarea – unul dintre cele mai cunoscute și căutate obiective turistice din România

Cascada Urlătoarea este o cascadă formată de pârâul Urlătoarea, în apropierea orașului Bușteni, România, aflată la altitudinea de 1100 m, în apropierea traseului turistic care duce din Bușteni spre Platoul Bucegi pe Valea Jepilor. Se poate ajunge și din localitatea Poiana Țapului.

Cascada Vălul Miresei – cascada minune din Apuseni

Cascada Valul Miresei
Cluj.com

Cascada Răchițele numită și Vălul Miresei este situată pe Valea Stanciului, în arealul localității Răchițele din comuna Mărgău, județul Cluj. Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 de metri. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport.

Cascada Evantai – cascada strânsă la vârf și extinsă la bază

Cascada Evantai se află în Munții Apuseni. Este accesibilă de pe traseul circuitului Galbena. Cascada Evantai se prăvălește din ultimului izbuc al Galbenei, oferind un spectacol minunat la capătul cheilor. Căderea în formă de evantai are o înălțime de 10 m. Aici ajunge la suprafață Galbenă după ultimul său parcurs subteran. La ape mari cascada are două brațe. Acolo, unde apa scapă din strânsoarea stâncilor și se aruncă în gol, este o peșteră.

Cascada Bâlea – cea mai mare cascadă în trepte din România

Cascada Bâlea, denumită și Urlătoarea Bâlei, este situată în Munții Făgărașului între vârfurile Moldoveanu și Negoiu, la peste 1200 m altitudine. Este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m, și marchează treapta inferioară a circului glaciar Bâlea.

Accesul se poate face pe Transfăgărășan până la cabana Bâlea Cascadă iar de acolo pe jos circa 50 minute, drept până la cascadă, pe un traseu marcat cu punct roșu.

Cascada Capra – între cabana Capra și lacul Bâlea

Cascada Capra Balea
Freebigpictures.com

Cascada Capra, sau Cascada Iezerului, se află pe versantul sudic al munților Făgăraș la altitudinea de 1690 m pe teritoriul județului Argeș. De aici și până la Bâlea Lac sunt 5 km. Apa cascadei provine din Lacul Capra (2241 m). Are o cădere de peste 40 m. Din cauza debitului mare apa cascadei nu îngheață numai în iernile geroase. Pe podul din fața cascadei se adună mulți oameni ca să admire cascada.

Cascada Duruitoarea – monument al naturii

Cascada Duruitoarea, este un monument al naturii cu regim de arie protejată de interes național situată în Masivul Ceahlău. Corespunde categoriei a III-a IUCN și este situată în județul Neamț pe teritoriul administrativ al comunei Ceahlău. Cascada este accesibilă pe traseul marcat cu cruce roșie pe fundal alb, fiind unul dintre primele șapte trasee care au fost marcate în Masivul Ceahlău, încă din 1936. Traseul spre Duruitoarea pornește din Stațiunea Durău (800 m) continuă cu Poiana Viezuri (1.200 m), ajunge la Cascada Duruitoarea (1.210 m), și merge mai departe la Poiana Scăiuș (1.400 m), apoi la Polița cu Ariniș (1.650 m) pentru a urca la Curmătura Piciorul Șchiop (1.780 m) și merge lin și drept până la Cabana Dochia. 

Cascada Lotrișor – o frumusețe ascunsă sub nasul nostru

Cascada Lotrișor Valcea
Skytrip.ro

Cascada, chiar dacă este una artificială, este una dintre cele mai frumoase din țară, iar locul unde se află este unul deosebit. La nici 30 de kilometri distanță de Râmnicu Vâlcea, pe Valea Oltului, cu acces direct din Drumul Național 7, se află cascada Lotrișor, una dintre cele mai frumoase din țară. Acesta este localizată chiar în inima Parcului Național Cozia, în Munții Căpățânii, însă la ea se ajunge destul de ușor, fie cu mașina, fie la pas. Administratorii Parcului au avut grijă să semnalizeze corespunzător drumul cu o dungă albastră și cu indicatoare care conduc direct la destinație.

Cascada Pruncea – unul dintre cele mai importante obiective turistice din Valea Buzăului

Cascada Pruncea Buzau
En.motoroute.ro

Cascada Pruncea se află în județul Buzău, pe râul Cașoca. Este o cascadă de mici dimensiuni, 5-6 metri cădere, dar impresionează prin zona ascunsă în care este poziționată. Cascada Pruncea, cunoscută pe Internet şi pe rețelele de socializare drept Cașoca (denumirea râului), frapează prin frumusețea ei, prin splendoarea apelor care izbesc stâncile, prin adierea răcoroasă, prin sălbăticie și prin peisajele de neegalat. Este un obiectiv turistic apreciat deopotrivă de iubitorii muntelui și de fotografi, care găsesc aici priveliști desprinse parcă din însemnările lui Vlahuță.