Delta Dun─ârii a devenit recent un loc de pelerinaj pentru biologi ╚Öi turi╚Öti. Toate condi╚Ťiile sunt ├«ntrunite pentru acest lucru. Delta Dun─ârii poate fi explorat─â ├«n cadrul unei croaziere pe Dun─âre, precum ╚Öi ├«n excursii de o zi ╚Öi tururi cu barca din Tulcea.

Delta Dun─ârii, aflat─â ├«n mare parte ├«n Dobrogea, Rom├ónia ╚Öi par╚Ťial ├«n Ucraina, este a doua ca m─ârime ╚Öi cea mai bine conservat─â dintre deltele europene.

15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii

Ce po╚Ťi vedea ├«n Delta Dun─ârii?

1. Farul din Sulina

15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii
15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii

Acest far atmosferic este simbolul ora╚Öului. A fost construit de Imperiul Otoman de ocupa╚Ťie la ├«nceputul anilor 1800 ╚Öi a servit ca baz─â a Comisiei Europene a Dun─ârii de la sf├ór╚Öitul secolului al XIX-lea p├ón─â la ├«nceputul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. De asemenea, po╚Ťi urca ├«n v├órf s─â admiri priveli╚Ötea. Te Po╚Ťi caza la Delta Est ÔÇô pentru odihna ta perfect─â din Delta Dun─ârii.

2. Mila 23

Satul Mila 23 este accesibil doar pe calea apei, ╚Öi ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â via╚Ťa lipovenilor, cu toate frumuse╚Ťile ei – aerul curat, fiecare r─âs─ârit ╚Öi apus de soare unic, culori vibrante, stolurile de pelicani, egrete, cormorani, concertele de sear─â ale broscu╚Ťelor ╚Öi multe alte spectacole ale naturii care te fac s─â te sim╚Ťi extraordinar aici!

3. Pădurea și satul Letea

15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii
15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii

Aceasta este o bijuterie natural─â ├«n Rezerva╚Ťia Biosferei Delta Dun─ârii ╚Öi merit─â mai mult─â aten╚Ťie dec├ót prime╚Öte ╚Öi este cu siguran╚Ť─â unul dintre cele mai bune lucruri de f─âcut ├«n Delta Dun─ârii. P─âdurea este subtropical─â, are dune de nisip la un cap─ât al ei, iar zona este casa cailor s─âlbatici.

4. Cetatea Enisala

Situat în comuna Sarichioi, acest mic sat este cunoscut pentru Cetatea Enisala, care domină maiestuos întreaga zonă. Este singura cetate medievală din Dobrogea, România, cu priveliști cu adevărat spectaculoase.

5. Insula Sacalin

Este o insul─â situat─â ├«n Marea Neagr─â foarte aproape de bra╚Ťul Sf├óntu Gheorghe. C─âl─âtoria spre insul─â reprezint─â unul dintre cele frumoase experien╚Ťe ÔÇô treci pe l├óng─â o epav─â, precum ╚Öi pe l├óng─â peisaje superbe, p─âs─âri de tot felul ╚Öi un cer temperamental.

6. Satul Sfântu Gheorghe

Satul are o popula╚Ťie de aproximativ 800 de locuitori ╚Öi este un sat de pescari ├«n partea de sud a Deltei Dun─ârii. Este o sta╚Ťiune de aventur─â ╚Öi de via╚Ť─â s─âlbatic─â.

7. Plaja Sfântu Gheorghe

Această plajă este masivă și aproape mereu goală, ceea ce o face de-a dreptul fermecătoare.

8. Gura Porti╚Ťei

Unul dintre cele mai bune lucruri de f─âcut ├«n Delta Dun─ârii este s─â te relaxezi. Iar locul ideal pentru a face acest lucru este la Gura Portitei, un sat sta╚Ťiune la Marea Neagr─â.

9. Muzeul Delta Dun─ârii

15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii
15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii

Acest muzeu prezintă istoria și cultura Deltei Dunării. Aflat în apropierea falezei, Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării formează, alături de alte două muzee, moscheea musulmană și alte clădiri de patrimoniu aflate în vecinătatea sa, centrul cultural al minunatului oraș Tulcea.

10. Cimitirul maritim din Sulina

Acesta reune╚Öte toate credin╚Ťele pe sectoare: sec╚Ťiuni catolice, ortodoxe, evreie╚Öti ╚Öi musulmane. Printre mormintele ofi╚Ťerilor ╚Öi comandan╚Ťilor Marinei Regale Rom├óne se afl─â morm├óntul Prin╚Ťesei Ecaterina Morusi, nepoata Prin╚Ťului Ioan Sturza al Moldovei.

11. Satul Crișan

15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii
15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii

Satul se afl─â ├«n inima Deltei Dun─ârii, pe partea dreapt─â a Bra╚Ťului Sulina, fiind ├«nconjurat de lacuri, canale cu nenum─ârate trasee ╚Öi circuite turistice – locul perfect pentru iubitorii de natur─â ╚Öi aventur─â.

12. Chilia Veche

Este o a╚Öezare cu o istorie ├«ndelungat─â. Cu secole ├«n urm─â, Chilia era un port la Marea Neagr─â, o leg─âtur─â important─â ├«ntre Europa ╚Öi Orient. 

13. Lacul Roșca

15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii
15 Obiective Turistice Delta Dun─ârii

Lacul Ro╚Öca – o rezerva╚Ťie strict protejat─â situat─â ├«ntre Chilia Veche ╚Öi Periprava, g─âzduie╚Öte cea mai mare colonie de pelicani albi din Europa; zona ad─âposte╚Öte, de asemenea, g├ó╚Öte, egrete ╚Öi berze.

14. Maliuc

Ora╚Öul Maliuc este unul dintre cele mai tinere din Delt─â. Lacul Fortuna, unul dintre cele mai mari lacuri din zon─â, se afl─â chiar la nord de Maliuc. Perechi de lebede ╚Öi numeroase g─âini de mori ╚Öi ra╚Ťe s─âlbatice se amestec─â cu alte specii, ├«n timp ce pelicanii albi se adun─â adesea ├«n num─âr mare pentru a se hr─âni ╚Öi a se odihni ├«n jurul acestui lac.

15. Periprava

Bra╚Ťul Chilia al Deltei Dun─ârii este cel mai nordic ╚Öi se termin─â ├«n ora╚Öul Periprava. ├Än acest punct, Dun─ârea formeaz─â grani╚Ťa dintre Rom├ónia ╚Öi Ucraina ╚Öi aproape c─â se pare c─â ai putea traversa ├«n ├«not. 

Obiective Turistice Delta Dun─ârii
Obiective Turistice Delta Dun─ârii

Delta Dun─ârii nu este un loc unde s─â te gr─âbe╚Öti. S─â ajungi ├«n anumite locuri poate fi greoi, iar locul pur ╚Öi simplu duce via╚Ťa ├«ntr-un ritm mai lent… ╚Öi acesta este cel mai bun lucru despre Delt─â!