Obiective Turistice Cluj. Daca esti in cautarea unei destinatii de vacanta in viitorul apropiat, Clujul ar putea fi locul potrivit. Plin de istorie si cultura, cu o pozitie geografica impresionanta si inconjurat de peisaje desprinse, parca, din basme. Cel mai mare oras din Transilvania te va impresiona cu siguranta si iti va oferi o vacanta deosebita.
In cazul in care doresti sa treci aceasta destinatie pe lista, mai jos iti oferim cateva sugestii de obiective turistice din Cluj.
Obiective Turistice Cluj
- 7 Pensiuni Cu Piscină Lângă Cluj
- Am gasit 6 locuri din Romania pe care trebuie sa le vezi
- 10 pensiuni cu piscine Cool din Transilvania
- Cascade Din România – Cele Mai Spectaculoase Cascade Din România
1. Padurea Hoia
Padurea Horia-Baciu este o padure situata in partea vestica a municipiului Cluj-Napoca, in apropierea sectiei in aer liber a Muzeului de Etnografie din Cartierul Grigorescu.
Padurea se intinde pe o suprafata de aproximativ 3 kilometri patrati. Granita sa sudica este orientata in directia est-vest a dealului care delimiteaza valea raului Somesul Mic. La nord, padurea se termina pe o panta mai lina, care intalneste raul Nadas.
Ce spun vizitatorii
„Peisaj frumos,vedere buna și aer curat.Este aproape de Cluj.”
„Hahah se intampla chesti paranormle ca mireasa aia care a murit in tro fantana si acum bantuie.”
„Liniste si relaxare in natura, exista si un taseu turistic prin padure, marcat cu m. De la marginea orasului si pana in Poiana Rotunda, atractia padurii, am facut in jur de o ora si putin. Drumul pana acolo apare pe google maps, nu aveti cum sa o ratati.”
2. Parcul Central Simion Barnutiu
Parcul Central „Simion Barnutiu”, colocvial Parcul Mare, in maghiara Setater, cu o vechime de peste 180 de ani. Este unul dintre principalele spatii verzi din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca. Parcul este delimitat de Cluj Arena la vest, Teatrul Maghiar la est, raul Somesul Mic la nord, respectiv str. I. Hossu la sud. Este inscris pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, elaborata de Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania.
Ce spun vizitatorii
„Great place to have a small walk or to relax and enjoy the nature inside the city”
„Nice park with a lot of green spaces, a lake in the middle and even outdoor sports equipment.”
3. Gradina Botanica Alexandru Borza
Gradina Botanica din Cluj este o institutie stiintifica, didactica si educativa, subordonata Universitatii Babes-Bolyai. Bazele acestei prestigioase institutii au fost puse de catre profesorul Alexandru Borza in 1920 . Pe o suprafata de 14 ha, potrivita pentru cresterea si dezvoltarea plantelor de pe diferite continente, sunt cultivate circa 10.000 specii.
Ce spun vizitatorii
„Un loc minunat din orasul nostru. Deosebit. Este o experienta nemaipomenita.”
„Grădină merită vizitată mai ales în această perioadă, în care lalelele sunt vedetele. Sunt multe soiuri și deosebite. O oază de relaxare în mijlocul orașului.”
„Gradina din Rai. O minunatie greu de descris, merita oricand vizitata. Felicitari tuturor pentru munca depusa si ingrijirea naturii.”
4. Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei este un muzeu din municipiul Cluj-Napoca. Muzeul a fost infiintat la 16 iunie 1922. Fiind una dintre realizarile culturale ale perioadei urmatoare Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cu 98 de ani de functionare neintrerupta, muzeul este cel mai vechi de acest gen din Romania. Muzeul dispune de un patrimoniu de peste 100.000 de piese de port popular, reflectand ocupatiile populatiei transilvanene. Acestea sunt riguros organizate, oferind vizitatorilor o imagine completa a obiceiurilor din Transilvania. Patrimoniul muzeului este organizat in 8 sectii: Ceramica, Textile, Ocupatii, Port, Locuinta-alimentatie, Obiceiuri, Sectia in aer liber si Sectia internationala. Exista 50.000 de fotografii; 5.000 de diapozitive; 12.000 reviste de specialitate.
Ce spun vizitatorii
„In acest muzeu vei descoperi peste 40.000 de obiecte taranesti traditionale din secolele 17-20.Muzeul contine doua sectii: sectia pavilionara si Patcul Etnografic Romulus Vuia(in aer liber).Merita sa vizitezi acest muzeu si sa descoperi cum.se descurcau oamenii in trecut si ce fel de obiecte foloseau.”
„Interesant si placut. Muzeul Etnografic al Transilvaniei este un muzeu din municipiul Cluj-Napoca. Muzeul a fost înființat la 16 iunie 1922, fiind una dintre realizările culturale ale perioadei următoare Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cu peste 80 de ani vechime neîntreruptă, muzeul a ajuns cel mai mare de acest gen din România și unul dintre cele mai prestigioase din Europa.”
„Un muzeu pe care l-am vizita in cadrul evenimentului intitulat Noaptea Muzeelor. Mi-a scapat din vedere inainte, desi trec pe langa el foarte des. Recoamand o vizita. E superb.”
5. Piata Unirii
Piata Unirii din Cluj, mai demult Piata Regele Matia, este punctul zero al municipiului Cluj-Napoca. Wikipedia
Ce spun vizitatorii
„Centrul istoric al Clujului. Foarte curat si bine întreținut. 90% din clădirile istorice renovate 1 la 1. Respect pentru administrația publica locala. Clujul este un oraș de neratat.”
„Energie greu de descris. De câte ori sunt aici ma simt ca și cum vorbesc cu regii.”
„Un centru istoric!”
6. Muzeul National de Istorie a Transilvaniei
Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca, situat pe str. Constantin Daicoviciu nr. 2, in cladirea cunoscuta si drept Casa Petrechevich-Horvath este continuatorul primei asociatii muzeale din Transilvania, Societatea Muzeului Ardelean, infiintata la 23 noiembrie 1859, dispunand de colectii bogate de antichitati, mineralogie, botanica, o pinacoteca, o colectie etnografica si zoologie. Societatea Muzeului Ardelean a reusit sa constituie o colectie de peste 24.000 de piese arheologice, numismatice si alte piese din diverse domenii cum ar fi botanica, zoologie sau mineralogie. Aceste colectii au fost preluate de universitatea clujeana odata cu infiintarea ei, in 1872. Din 1929 colectia de antichitati a trecut la Institutul de Studii Clasice, insa deoarece lipsea un spatiu adecvat, colectia a suferit mai multe mutari, in final ea stabilindu-se definitiv in 1937 in incinta actuala din str. Daicoviciu. Colectia etnografica si pinacoteca vor sta la baza infiintarii altor doua muzee clujene, Muzeul de Arta si Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Din 1948 colectiile au trecut in subordinea filialei Academiei Romane din Cluj.
Ce spun vizitatorii
„Personal cu mult bun simț, animații și videoclipuri, loc liniștit.”
„Pentru un muzeu cu renume , apreciez ca publicului i se oferă pentru vizitare și vizionare foarte puține exponate”
„Puține exponate. Cele care sunt expuse, sunt interesante. Spațiu de expozitie mic. Mă așteptam la mult mai multe exponate si mult mai multe referiri la perioadele istorice.”
7. Muzeul de Arta Cluj-Napoca
Muzeul de Arta Cluj-Napoca este una dintre cele mai prestigioase institutii muzeale cu profil artistic din Romania, fiind nominalizat in anul 1997 pentru prestigiosul Premiu al Muzeului European al Anului – EMYA. Calitatea programelor culturale organizate a fost recompensata cu premii nationale acordate de Ministerul Culturii si Patrimoniului National pentru expozitiile Cultura si arta armeneasca la Gherla (2003), Abodi Nagy Bela (2005) si Avangarda din Romania in colectii clujene (2007), precum si cu distinctia acordata de Comitetul Roman al ICOM pentru impactul asupra publicului a programului ,,De gustibus et coloribus…” (2010).
Muzeul de Arta Cluj-Napoca este o institutie publica de cultura cu personalitate juridica, aflata in subordonarea Consiliului Judetean Cluj, finantata din venituri proprii si subventii acordate de la bugetul judetului Cluj. Sub raport profesional, activitatea muzeului se desfasoara in baza reglementarilor si a dispozitiilor specifice emise de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Acesta colectioneaza, conserva, cerceteaza, restaureaza, comunica si expune, in scopul cunoasterii, educarii si recreerii, bunuri care fac parte din categoria artelor vizuale din arta romaneasca si universala. Acestea includ: artele plastice si decorative, design, arhitectura, fotografie, film, carte si tipografie, manifestari de tip happening, instalatii plastice, performance, manifestari artistice de sinteza, precum si noi forme de creatie circumscrise artelor vizuale care rezulta din activitatea artistica contemporana.
Ce spun vizitatorii
„Minunat, merită văzute toate exponatele! Jos sunt 2 expoziții temporare iar sus este expoziția permanenta.”
„Colecție importanta de Artă clasica și nu numai”
„Dau 5 stele pentru colectia destul de impresionanta pe care o are muzeul. Dar ar putea sa intre intr- un program de modernizare.”
8. Casa Matia
Casa Matia din Cluj-Napoca, initial ,,Casa Stefan Kolb”, este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectura din Cluj, unicul palat clujean din epoca de tranzitie de la stilul gotic la cel renascentist. In aceasta cladire, situata in Evul Mediu pe str. Sf. Spirit nr. 258 iar in prezent pe strada Matei Corvin nr. 6, s-a nascut regele Matia Corvin.
Ce spun vizitatorii
„Un loc Ok, intrarea costa 10 lei de persoană. Sunt câteva repere legate de Constantin Brâncuși si arta modernă însă nimic prea uimitor.”
„Expozițiile de pictură și de sculptură merită văzute.”
„Una dintre cladirile simbol ale Clujului , casa unde s-a nascut marele rege Matia Corvin este si una dintre cele mai vechi cladiri din oras , fiind formata initial din trei case care in secolul XV s-au unit . Arhitectural , este in stil renascentist . Din pacate nu se poate vizita decat holul , aceasta fiind inca o dovada ca orasul Cluj nu stie foarte bine sa faca turism . Initial , cladirea functiona ca un han, iar aici s-a oprit Elisabeta Szilagy( sotia lui Iancu de Hunedoara) in 1443 ca sa ii dea nastere lui Matia Corvin , cel care a devenit cunoscut ca fiind cel mai mare rege al Regatului Ungar deoarece a reusit sa apere cu succes regatul de atacurile otomane. Acesta a fost un rege extraordinar de cult , fiind un om cu adevarat renascentist , cunoscand numeroase limbi straine si posedand la vremea respectiva a doua cea mai mare biblioteca din Europa dupa cea a Vaticanului . Un obiectiv care cel putin din exterior merita vazut !”
9. Lacul Belis
Lacul Belis este un lac artificial de acumulare, aflat in Muntii Gilaului, judetul Cluj.
A fost proiectat si amenajat in anii 1970-1974, in scop hidroenergetic, pe cursul raului Somesul Cald. Are o suprafata de 9,8 kmp si o lungime de 13 km, fiind situat la o altitudine de 990 m. Pe malul lacului se afla statiunea turistica Belis-Fantanele
10. Chidea
Este o localitate situata la 40 de km de Cluj, pe Valea Borsei, numita si ,,satul de piatra” de langa Cluj. Denumirea aceasta vine din faptul ca, in sat totul este facut din piatra, de la un capat la altul.
Parcul sau mai bine zis, ferma de animale ,,Moara de Vant” se afla in apropiere de municipiul Cluj-Napoca, in localitatea Salicea, comuna Ciurila.
Este un fel de gradina zoologica de mangaiat animale, un concept imprumutat de proprietarul parcului, Wilhelm Dietrich, din Germania.
Se intinde pe o suprafata de 4.5ha si gazduieste mai mult de 250 de animale din peste 40 de specii precum iepurasi, ratuste, prepelite, gaste, gaini, bibilici, pauni, porumbei, porcusori de Guineea, capre, capriori, cerbi, fazani, curci, ponei, magari, lame, mufloni, maimute, vacute pitice Zebu, cai, porci vietnamezi, ulii, soimi, dragoni cu barba, potarnichi de California, broaste testoase sau berze.
11. Castelul Banffy
Castelul Banffy de la Bontida (in maghiara Bonchidai Banffy-kastely), care a fost cunoscut ca Versailles-ul Transilvaniei, este un ansamblu arhitectonic construit de familia Banffy in comuna Bontida, judetul Cluj. Nucleul complexului de edificii este renascentist, extinderile si modificarile ulterioare au fost facute in secolul al XVIII-lea in stil baroc, iar in secolul al XIX-lea in stil neoclasicist si stil romantic (galeria neogotica de la 1855). Ansamblul se afla in prezent in proces de restaurare.
Aflat la doar la 30 km de Cluj-Napoca, Castelul ascunde povesti captivante in incaperile sale, dar si in spatiile exterioare – gradina imensa si drumul secret prin padure. Castelul a devenit si mai cunoscut in ultima perioada, datorita festivalului Electric Castle. Parcul si lacul din spatele castelului sunt ideale pentru picnicuri sau relaxare.
12. Parcul de Sculpturi Arkhai
Creat de sculptorul si artistul plastic clujean Erno Bartha – oaza de liniste, unde omul se intalneste cu natura si arta intr-o armonie deplina.Unic in lume datorita sculpturilor din fan de dimensiuni monumentale asezate sub o padure de brazi din satul Vlaha, parcul doreste sa serveasca drept centru multicultural, dedicat evenimentelor artistice, culturale si educative.
13. Laguna Albastra
La 30 de km de orasul Cluj, intr-o zona cu dune de nisip, din nordul dealurilor Silosului, in imediata apropiere a comunei Aghiresu, se afla un lac ce atrage prin culoare apei sale: Laguna Albastra. Lacul s-a format pe locul unei cariere de nisip, o fosta mina de caolin (argila alba), ce apartinea de Exploatarea Minei Aghiresu, unde apa s-a acumulat datorita unor izvoare subterane, dar si prin retinerea apei provenite din precipitatii. De jur imprejurul lacului a crescut stufaris, iar peretii de nisip si pietre calcaroase galbui, s-au erodat in timp, dand locului o frumusete aparte.
Ce spun vizitatorii
„Superba zona, dar albastrul depinde foarte mult de soare/vreme. Drum un pic rau dar merita.”
„O zona uimitoare de vizitat. Drumul este lasat balta de catre autoritati,deci rabdare, preferabil masini mai inalte si nu urcati cu ele pe drumul de noroi de sus caci riscati sa nu puteti cobora daca ploua.”
„Zona si lacul sunt frumoase insa e plin de gunoaie iar lacul nu avea culori albastrui (poate nu era sezonul)”
14. Cheile Turenilor
Cheile Turului, Cheile Turenilor sau Cheile Copandului este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a IV-a IUCN cu o suprafata de 25 ha, aflata la nord de municipiul Turda, in judetul Cluj. Administrativ rezervatia naturala apartine comunei Sandulesti.
Cheile Turenilor, cu un relief carstic relativ tanar, marcat de lapiezuri si doline, formate mai ales pe versantul stang, sunt salbatice si pitoresti, avand inaltimea maxima de cca. 160 m (la iesirea dinspre Copaceni). Ele adapostesc adevarate comori care i-au conferit statutul de rezervatie geobotanica si sit arheologic. Aici au fost gasite numeroase unelte, monede, ceramica s.a.
Ce spun vizitatorii
„O zona frumoasa prea putin cunoscuta si prea putin promovata!”
„Mi-a facut mult bine, in ciuda picaturilor fine de ploaie primavaratica… E usor accesibil din Cluj si recomand oricui vrea sa se elibereze de obligatiile zilnice si sa regaseasca”
„Copiii nu se vor putea catara pe sarma pe stanci, insa se pot plimba pe platou sus lejer.”
15. Cascada Valul Miresei
Cascada Rachitele numita si Valul Miresei este situata pe Valea Stanciului, in arealul localitatii Rachitele din comuna Margau, judetul Cluj.
Este una dintre cele mai frumoase cascade din Romania. Caderea de apa este de peste 30 de metri. Pe timp de iarna peretele stancos ingheata, fiind un excelent loc de escalada pe gheata pentru cei pasionati de acest sport.
O legenda veche aminteste ca numele cascadei vine de la faptul ca demult o mireasa ar fi cazut de pe stancile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a ramas agatat pe stanci. Acolo, nuntasii s-au oprit si au inceput sa planga, astfel formandu-se cascada. In realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamana cu un voal.
Cele mai bune sfaturi pentru a-ti proteja sanatatea atunci cand mergi in vacanta
Cu toate ca starea de urgenta s-a incheiat, atunci cand mergi in vacanta, este inca necesar sa te protejezi. Pentru a te bucura de o vacanta linistita si pentru a nu te expune unor riscuri inutile, este esential sa:
- Porti masca de fiecare data cand te afli intr-un loc aglomerat sau intr-un spatiu inchis;
- Profita de fiecare ocazie pentru a te spala pe maini, cel putin 20 de secunde, cu apa si sapun;
- Ia cu tine solutii dezinfectante si foloseste-le cu regularitate;
- Evita locurile aglomerate si alege sa vizitezi atractiile turistice populare in afara orelor de varf;
- Incearca sa eviti, pe cat posibil, plata cash. Pune-ti banii pentru vacanta pe un card contactless si foloseste-l de fiecare data cand vrei sa faci o plata;
- Evita statul la cozi si fa rezervari online la toate obiectivele turistice pe care iti doresti sa le vezi.
Clujul este o zona bogata in constructii istorice, peisaje pline de farmec si atractii care te vor incanta. Alege aceasta destinatie pentru viitoarea ta vacanta si nu vei fi dezamagit!
Sursa articol: Casa Dives – Transylvania