Brașovul este unul din cele mai bine păstrate orașe, cetăți și ziduri medievale cu o poveste plină de istorie. Are o poziție ideală, înconjurat de munți, așa încât este o destinație potrivită și pentru cei care vor să se piardă pe străduțele cu aer medieval, dar și pentru cei care iși doresc puțină aventură, în aer curat.
În ciuda faptului că este cunoscut drept orașul de la poalele muntelui Tâmpa, cu arhitectură săsească sau drept orașul gazdă al legendei lui Dracula, este totodată și genul de oraș care se poate reduce la plăcerea plimbărilor, localuri primitoare, covrigi brașoveni adevărați, cultura şi natura împrietenindu-se. Așa că iată câteva ponturi cool care te vor ajuta să eficientizezi timpul petrecut în Brașov, așa încat să fi sigur că guști câte puțin din toate.
🏨 Rezervă hotel în Brașov
Centrul vechi
Centrul Vechi este inima istorică a orașului, cunoscut pentru clădirile bine conservate din perioada saxonă, pentru fortificațiile din secolul al XV-lea și muzeele de istorie. În Piața Sfatului, ce este mărginită de cafenele, se află și Casa Sfatului datând din secolul al XV-lea, precum și impozanta Biserică Neagră în stil gotic. Barurile, terasele restaurantelor și magazinele din apropiere încadrează Strada Republicii pietonală, iar plimbările cu telecabina pe Muntele Tâmpa oferă vederi către oraș de pe vârf.
Biserica Neagră
Biserica Neagră (în germană Die Schwarze Kirche) este biserica parohială a comunității evanghelice luterane din Brașov, situată în centrul municipiului Brașov. Clădirea gotică a fost parțial avariată în incendiul din 1689, când zidurile ei s-au înnegrit și a primit numele actual.
Denumirea populară de după incendiu, „Biserica Neagră”, a fost acceptată oficial în secolul al XIX-lea. Biserica Neagră este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România, datând din secolele XIV-XV. Având o lungime de peste 89 de metri este considerată a fi cea mai mare biserică din România. Datorită mărimii ei, când a fost finalizată a primit titlul de Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantinopol.
Emblema Brașovului – muntele Tâmpa
Tâmpa (în maghiară Cenk, în germană Zinne, alternativ Kapellenberg) este un munte care aparține de masivul Postăvaru, localizat în sudul Carpaților Orientali (mai precis în Carpații de Curbură) și înconjurat aproape în totalitate de municipiul Brașov. Muntele este alcătuit în principal din formațiuni calcaroase formate în urma procesului de încrețire a scoarței terestre. Înălțimea maximă atinsă este de 960m (după unele surse 995m), la aproape 400m deasupra orașului. Mare parte a sa (150 ha) este instituită ca rezervație naturală de tip florisitc, faunistic și peisagistic; corespunzătoare categoriei a IV-a IUCN. Aceasta a fost înființată în anul 1980, urmând ca apoi, prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a -III-a – zone protejate să fie declarată arie protejată de interes național. La baza desemnării acesteia se află mai multe specii de animale (urși, râși, lupi, fluturi – 35% din totalul speciilor din țara noastră, păsări) și plante rare (crucea voinicului, obsiga bârsană) protejate la nivel european.
Prima școală românească
Prima școală românească din Brașov se află în interiorul curții Bisericii Sfântul Nicolae din cartierul istoric Șcheii Brașovului. Primele cursuri în limba română au avut loc aici în 1583. Actuala clădire datează din anul 1760, fiind declarată monument istoric (cod LMI BV-II-m-A-11589.02). În prezent edificiul adăpostește „Muzeul Prima Școală Românească”, sub conducerea filologului Vasile Oltean.
Staţiunea Poiana Braşov – Sporturi de iarnă la munte
🏨 Rezervă hotel în Brașov
Poiana a fost din vechi timpuri destinația drumețiilor și a practicării sporturilor de iarnă. Prima mențiune documentară a acestui loc datează din 1427, în contextul activităților de oierit ce aveau loc aici. Schiorii au urcat Postăvaru încă din 1895, iar în 1906 în Poiană a avut loc primul concurs de schi. Până în preajma lui 1950, stațiunea s-a menținut în limitele dotărilor naturale. Doar câteva vilișoare sau cabane puteau fi zărite ici-colo. În 1951, la Poiana Brașov, au loc Jocurile Mondiale Universitare de iarnă. Cu această ocazie, se dă în folosință un modern hotel al sporturilor și primul teleferic – Poiana-Postăvarul – pe o lungime de 2.150m. Urmează apoi alte și alte amenajări și dotări, care au adus Poiana la înfățișarea pe care o cunoaștem astăzi.
Poiana Brașov dispune de 12 pârtii de schi cu grade diferite de dificultate (Bradul – 458 m, Kanzel – 350 m, Sulinar – 2441 m, Ruia – 540 m, Subteleferic 1 – 495m, Subteleferic 2- 2220 m, Lupului – 2860 m, Drumul Roșu – 3821 m, Stadion – 300 m), terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri și restaurante. Cazarea este asigurată în hoteluri de lux, pensiuni, vile sau cabane. De asemenea, în Poiană se află o stație de ambulanță și una de poliție precum și un oficiu poștal. Stațiunea este de asemenea recomandată pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stări de epuizare si surmenaj fizic și intelectual, pentru anemii secundare și boli endocrine, pentru boli ale aparatului respirator. Deseori, iarna, temperatura ajunge la -15C.
Cetatea Medievală Râșnov
🏨 Rezervă hotel în Râşnov
Cetatea Râșnov este ansamblul fortificat situat pe dealul calcaros aflat la sudul orașului Râșnov din județul Brașov, unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificației din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni la începutul sec. al XIII-lea.
Cetatea Râșnov în Harta Iosefină a Transilvaniei Cetatea Râșnov controla prin poziția sa strategică accesul în Transilvania dinspre Valea Râșnoavei. Dată fiind importanța trecătorilor montane spre teritoriile sud-carpatice, drumul Branului a fost supravegheat militar și după alungarea cavalerilor teutoni, regalitatea maghiară încredințând fortificația de la Râșnov cavalerilor ordinului Sfintei Cruci. Aceștia au fost subordonați fie comitelui secuilor, fie voievodului Transilvaniei. Până la mutarea vămii de la Rucăr la Bran și construirea cetății Bran pentru protejarea vămii regale la sfârșitul secolului al XIV-lea, cetatea Râșnov era prima fortificație lângă drumul Branului, după intrarea în Transilvania.
În anul 1427 împăratul Sigismund de Luxemburg a vizitat cetatea Râșnov, pe care a trecut-o în administrarea comunității locale, căreia i-a acordat rangul de târg.
Cetatea este declarată monument istoric.
Cel mai mare parc de aventură
din Europa de Est – Parcul de Aventură Braşov
O activitate sportiva si recreativa in aer liber, un mod foarte placut
de a petrece timpul liber cu familia si cu prietenii.
Parc Aventura Brasov inseamna emotie, curaj, adrenalina, distractie, forta si indemanare, inseamna depasirea limitelor si cresterea increderii in sine, inseamna depasirea fricii de inaltime, inseamna „o minte sanatoasa intr-un corp sanatos”.
„Marea Tiroliana peste Lac” – lungime 300 metri dus, 200metri intors cu inaltime maxima 3 metri; traversezi lacul intr-un mod… suspendat.
Dino Park Raşnov
Dino Parc Râșnov este cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei! Situat pe Strada Cetății, în apropiere de Cetatea Râșnov, parcul are o suprafață totală de 3 hectare și este o zonă de agrement și un muzeu în aer liber.
Pe lângă un traseu impresionant cu 100 de dinozauri în mărime naturală, atestați științific, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în arbori, un cinematograf 9D și un cinematograf 360°, trasee de aventură,
labirint laser, soundbox, expoziții unicat și multe alte zone interactive.
De asemenea, Dino Parc Râșnov a reprodus în premieră cel mai mare animal zburător din lume, Hatzegopteryx Thambema și cel mai mare dinozaur descoperit vreodată în lume, Seismosaurus, gigantul de 45 de metri lungime.
Canionul 7 Scări – un spectacol al naturii
Canionul Șapte Scări este un defileu săpat în calcare jurasice din partea vestică a munților Piatra Mare, în județul Brașov, România. Lungimea lor este de 160 metri cu o diferență de nivel de 58 de metri, la o altitudine de 948 metri. Defileul este format din șapte trepte cu înalțimi între 2.5 și 15 metri, care îi dau numele și care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Valea Șurii de Piatră, afluent de stânga al Șipoaiei, este ridicat. Traseul poate fi parcurs cu ajutorul unor scări, nefiind nevoie de echipament specializat.
Șapte Scări adâncite în calcare jurasice, păstrează urmele evoluției morfologice recente a întregului masiv. Epigeneza accelerată a determinat adăncirea în conglomerate cretacice și apoi în calcare jurasice a pârâului, având ca rezultat formarea unor rupturi de panta (cele șapte cascade) ce se succed pe talveg (înălțimi de 2,5 – 15 m) și au la bază marmite de eroziune. Evoluția văii s-a produs pe traseul complex al unei rețele de falii și diaclaze, ce au deschis condiții pentru apariția unor tuburi de presiune din care se păstreaza marmitele laterale etajate pe versanți, de vârstă cuaternară.
Grădina Zoologică Brașov
Situată în partea de sud-est a Braşovului, în cartierul Noua, Grădina Zoologică Braşov este amplasată în mijlocul pădurii, într-un loc liniştit, ideal pentru bunăstarea animalelor şi pentru relaxarea vizitatorilor.
Cunoscută iniţial sub denumirea de Colţ Zoologic, instituţia a fost înfiinţată în anul 1960. În anul 1992 a devenit, sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Braşov, Grădina Zoologică Braşov.
În iunie 2012 grădina zoologică a fost închisă pentru realizarea lucrărilor de extindere şi modernizare din cadrul Programului “Implementarea şi realizarea proiectelor de investiţii în vederea atingerii standardelor necesare autorizării grădinilor zoologice”. În cadrul acestor lucrări suprafaţa grădinii zoologice a fost mărită de la patru la zece hectare, iar toate spaţiile destinate animalelor au fost reamenajate, modernizate şi mărite. S-a pus accent în primul rând pe asigurarea unui spaţiu suficient pentru animalele existente, dar şi pe modernizarea spaţiilor atât în beneficiul animalelor, cât şi al vizitatorilor.
Proiectul a fost orientat şi spre oferirea mai multor oportunităţi de agrement şi educaţie, în afară de „simpla” oportunitate de a vedea nişte animale. În momentul redeschiderii grădinii zoologice, în octombrie 2014, pe lângă noile clădiri utilitare (spital veterinar, birouri, bucătărie furajeră), destinate asigurării şi menţinerii serviciilor oferite la standarde cât mai ridicate, vizitatorii au putut beneficia de locul de joacă pentru copii, de răsfăţurile dulci oferite de cofetăria din cadrul grădinii sau de oaza de verdeaţă tropicală din interiorul clădirii exotice.
La ora actuală, Grădina Zoologică Braşov este gazda a peste 300 de animale din 70 de specii, iar acest număr va creşte, intenţia noastră fiind de a îmbogăţi colecţia de animale cu specii de mare interes nu doar pentru public, ci şi pentru noi, ca instituţie implicată în programe de conservare. Dorim să continuăm seria de succese avute cu tigrul bengalez alb, cămilele bactriene, leii albi, leoparzii zăpezilor şi, nu în ultimul rând, cu acvariile inaugurate în iulie 2017. O parte din proiectele pe care ni le-am propus sunt diversificarea programelor educaţionale destinate tuturor categoriilor de vârstă; specializarea personalului pentru a ne asigura că animalele beneficiază de o îngrijire optimă; implementarea de noi facilităţi adresate vizitatorilor, astfel încât o vizită la grădina zoologică să devină într-adevăr o experienţă de neuitat.