Transilvania sau Ardeal este o regiune istorică și geografică situată în interiorul arcului carpatic, una din regiunile istorice ale României. De-a lungul timpului a făcut parte din Dacia, din Imperiul Roman, din Regatul Ungariei, respectiv din Imperiul Austriac.

├Än timp ce pentru mul╚Ťi turi╚Öti, Ardealul este sionim cu p─âlinca, voia bun─â ╚Öi casele pitore╚Öti. Regiunea are mult mai multe de oferit. De la cet─â╚Ťi medievale, castele, sate tradi┼úionale p├ón─â la ora╚Öe idilice. Transilvania este cel mai frumos ┼úinut din Rom├ónia cu peisaje minunate. A╚Öa c─â am f─âcut o list─â cu cele mai bune locuri de vizitat ├«n Ardeal:

Cluj-Napoca, orașul tineretului

Cluj Napoca
Fiantare.ro

Cluj-Napoca, Cluj p├ón─â ├«n 1974 ╚Öi ├«n limbajul cotidian este municipiul de re╚Öedin╚Ť─â al jude╚Ťului Cluj, Transilvania, Rom├ónia. Av├ónd 324,576 de locuitori la recens─âm├óntul din 2011, este al doilea ora╚Ö ca popula╚Ťie din Rom├ónia. Capital─â european─â a tineretului ├«n 2015 ╚Öi poate printre cele mai cunoscute ora╚Öe de pe plaiurile Ardealului. Cluj-Napoca este un ora╚Ö viu care amestec─â ospitalitatea est-european─â cu modernitatea vest-european─â. Umplut de min╚Ťi creative, Cluj-Napoca este ├«n prezent un centru de art─â, cu proiecte remarcabile precum Fabrica de pensule. Un ora╚Ö de festivaluri de muzic─â ╚Öi film precum Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania, Festivalul rafinat Jazz in the Park sau Festivalul UNTOLD. Ultimul, dar nu cel din urm─â, c├ó╚Ötig─âtor al premiului pentru cel mai bun festival european major.

Sibiu, un oraș al romantismului

Sibiu Romania
Transilvania: Locuri De Vizitat

Sibiu este municipiul de re╚Öedin╚Ť─â al jude╚Ťului cu acela╚Öi nume, Transilvania, Rom├ónia, format din localit─â╚Ťile componente P─âltini╚Ö ╚Öi Sibiu. Sibiul este un important centru cultural ╚Öi economic din sudul Transilvaniei, cu o popula╚Ťie de 147.245 locuitori conform recens─âm├óntului din 2011. Unul dintre cele mai romantice locuri din Rom├ónia. Sibiul se m├óndre╚Öte cu o ambian╚Ť─â deosebit─â care te face s─â te ├«ndr─âgoste╚Öti imediat de el. Str─âzile sale pietruite, pie╚Ťele magnifice ├«mpodobite cu frumoase cl─âdiri baroce, renascentiste ╚Öi gotice ╚Öi pasajele sale pitore╚Öti sunt minunate pentru r─ât─âcirea ╚Öi capturarea de fotografii. ╚śi dac─â e╚Öti un fan al muzeelor, ├«n Sibiu po╚Ťi descoperi nu mai pu╚Ťin de 10 galerii care expun arta, istoria ╚Öi me╚Öte╚Öugurile ora╚Öului.

Sarmizegetusa Regia, un loc mistic

Cazare Sarmizegetusa Regia
Iliutapogar.ro

Sarmizegetusa Regia a fost capitala ╚Öi cel mai important centru militar, religios ╚Öi politic al statului dac ├«nainte de r─âzboaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din ╚Öase fort─âre╚Ťe dacice din Mun╚Ťii Or─â╚Ötiei, folosit de Decebal pentru ap─ârare contra cuceririi romane. Capitala vechiului regat dac, Sarmizegetusa Regia este at├ót un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, c├ót ╚Öi un loc mistic. Situat─â la 1.200 de metri ├«n─âl╚Ťime, pres─ârat─â cu coloane, un cadran solar ╚Öi r─âm─â╚Öi╚Ťe ale vechii cet─â╚Ťi, Sarmizegetusa Regia reprezint─â un memento al istoriei glorioase a dacilor, parte din str─âmo╚Öii no╚Ötri.

Mun╚Ťii Apuseni, un stil de via╚Ť─â tradi╚Ťional

Cazare Muntii Apuseni
Ideipentruvacanta.ro

Mun╚Ťii Apuseni sunt un lan╚Ť muntos din Transilvania, parte a Carpa╚Ťilor Occidentali. Cel mai ├«nalt v├órf este V├órful Bihor, din mun╚Ťii Bihor cu o altitudine de 1849 de metri. Sunt delimita╚Ťi la nord de R├óul Barc─âu, la sud de R├óul Mure╚Ö, la vest de Dealurile ╚Öi C├ómpia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinar─â a Transilvaniei. ├Än Mun╚Ťii Apuseni se afl─â peste 400 de pe╚Öteri. Un paradis al drume╚Ťilor ├«mpr─â╚Ötiat cu sate bucolice, canioane ├«nguste, pe╚Öteri spectaculoase ╚Öi p─âduri curate, Mun╚Ťii Apuseni sunt minuna╚Ťi pentru to╚Ťi cei c─ârora le place s─â petreac─â timp ├«n natur─â, s─â fac─â drume╚Ťii sau alpinism, s─â se dea cu parapanta sau s─â participe la cursuri de c─âl─ârie. ├Än Mun╚Ťii Apuseni, via╚Ťa are un alt ritm dec├ót cel al vie╚Ťii de ora╚Ö, un ritm care curge sincronizat cu natura ╚Öi anotimpurile ei.

Cetatea Alba Iulia, cea mai mare cetate din Romania

Cazare Cetatea Alba Iulia
Dragost Astafei

Cetatea Alba Carolina este o fort─ârea╚Ť─â cu bastioane de tip Vauban construit─â la ├«nceputul secolului al XVIII-lea ├«n ora╚Öul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, av├ónd rol de fortifica╚Ťie strategic─â de ap─ârare a Imperiului Habsburgic ├«mpotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman ╚Öi de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Are statut legal de monument istoric cu Codul LMI: AB-II-a-A-00088. O cetate ├«n form─â de stea din secolul al XVIII-lea, cetatea Alba Iulia are por╚Ťi uimitoare baroce ╚Öi bastioane masive, fiind cea mai mare de acest fel din Rom├ónia. Fosta cetate austriac─â ad─âposte╚Öte o catedral─â romanic─â din secolul al XII-lea, un muzeu al patrimoniului roman, precum ╚Öi sala ├«n care a fost declarat─â unirea Transilvaniei cu Rom├ónia ╚Öi Muzeul Uniunii Na╚Ťionale, considerat─â capitala spiritual─â a Rom├óniei.

Castelul Huniazilor, re╚Öedin╚Ťa nobililor

Cazare Castelul Corvinilor
Cge2010 / Shutterstock.com

Castelul Corvinilor, numit ╚Öi Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medieval─â a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectur─â gotic─â din Rom├ónia. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat ├«n ÔÇ×top 10 destina╚Ťii de basm din EuropaÔÇŁ. Unul dintre cele mai mari castele din Europa, Castelul Huniazilor din Hunedoara, a fost ridicat de una dintre cele mai puternice familii nobiliare, familia Hunyadi. O cl─âdire iconic─â, castelul are peste 7.000 de metri p─âtra╚Ťi, av├ónd 42 de camere. Ad─âug─â la asta c├óteva fantome ╚Öi legende, iar castelul devine unul dintre cele mai b├óntuite locuri din Rom├ónia. Interesant, nu?

Salina Turda, un loc subteran plin de minuni

Cazare Salina Turda
Transilvania: Locuri De Vizitat

Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în salină se făcea până în anul 2010 din str. Salinelor 54A, în prezent prin noua și moderna intrare din centrul turistic Salina-Durgău. O fostă perlă a mineritului de sare din Transilvania, Salina Turda este astăzi unul dintre cele mai interesante locuri subterane de pe Pământ. Vizitatorii ce vin să descopere plaiurile Ardealului, aici pot călători la 120 de metri (400 de picioare) sub pământ, pot face o plimbare cu roata, pot juca fotbal sau baschet pe terenul subteran sau pot face o plimbare cu barca pe lacul Ghizela.