Transilvania sau Ardeal este o regiune istorică și geografică situată în interiorul arcului carpatic, una din regiunile istorice ale României. De-a lungul timpului a făcut parte din Dacia, din Imperiul Roman, din Regatul Ungariei, respectiv din Imperiul Austriac.

În timp ce pentru mulți turiști, Ardealul este sionim cu pălinca, voia bună și casele pitorești. Regiunea are mult mai multe de oferit. De la cetăți medievale, castele, sate tradiţionale până la orașe idilice. Transilvania este cel mai frumos ţinut din România cu peisaje minunate. Așa că am făcut o listă cu cele mai bune locuri de vizitat în Ardeal:

Cluj-Napoca, orașul tineretului

Cluj Napoca
Fiantare.ro

Cluj-Napoca, Cluj până în 1974 și în limbajul cotidian este municipiul de reședință al județului Cluj, Transilvania, România. Având 324,576 de locuitori la recensământul din 2011, este al doilea oraș ca populație din România. Capitală europeană a tineretului în 2015 și poate printre cele mai cunoscute orașe de pe plaiurile Ardealului. Cluj-Napoca este un oraș viu care amestecă ospitalitatea est-europeană cu modernitatea vest-europeană. Umplut de minți creative, Cluj-Napoca este în prezent un centru de artă, cu proiecte remarcabile precum Fabrica de pensule. Un oraș de festivaluri de muzică și film precum Festivalul Internațional de Film Transilvania, Festivalul rafinat Jazz in the Park sau Festivalul UNTOLD. Ultimul, dar nu cel din urmă, câștigător al premiului pentru cel mai bun festival european major.

Sibiu, un oraș al romantismului

Sibiu Romania
Transilvania: Locuri De Vizitat

Sibiu este municipiul de reședință al județului cu același nume, Transilvania, România, format din localitățile componente Păltiniș și Sibiu. Sibiul este un important centru cultural și economic din sudul Transilvaniei, cu o populație de 147.245 locuitori conform recensământului din 2011. Unul dintre cele mai romantice locuri din România. Sibiul se mândrește cu o ambianță deosebită care te face să te îndrăgostești imediat de el. Străzile sale pietruite, piețele magnifice împodobite cu frumoase clădiri baroce, renascentiste și gotice și pasajele sale pitorești sunt minunate pentru rătăcirea și capturarea de fotografii. Și dacă ești un fan al muzeelor, în Sibiu poți descoperi nu mai puțin de 10 galerii care expun arta, istoria și meșteșugurile orașului.

Sarmizegetusa Regia, un loc mistic

Cazare Sarmizegetusa Regia
Iliutapogar.ro

Sarmizegetusa Regia a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane. Capitala vechiului regat dac, Sarmizegetusa Regia este atât un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, cât și un loc mistic. Situată la 1.200 de metri înălțime, presărată cu coloane, un cadran solar și rămășițe ale vechii cetăți, Sarmizegetusa Regia reprezintă un memento al istoriei glorioase a dacilor, parte din strămoșii noștri.

Munții Apuseni, un stil de viață tradițional

Cazare Muntii Apuseni
Ideipentruvacanta.ro

Munții Apuseni sunt un lanț muntos din Transilvania, parte a Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Bihor, din munții Bihor cu o altitudine de 1849 de metri. Sunt delimitați la nord de Râul Barcău, la sud de Râul Mureș, la vest de Dealurile și Câmpia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinară a Transilvaniei. În Munții Apuseni se află peste 400 de peșteri. Un paradis al drumeților împrăștiat cu sate bucolice, canioane înguste, peșteri spectaculoase și păduri curate, Munții Apuseni sunt minunați pentru toți cei cărora le place să petreacă timp în natură, să facă drumeții sau alpinism, să se dea cu parapanta sau să participe la cursuri de călărie. În Munții Apuseni, viața are un alt ritm decât cel al vieții de oraș, un ritm care curge sincronizat cu natura și anotimpurile ei.

Cetatea Alba Iulia, cea mai mare cetate din Romania

Cazare Cetatea Alba Iulia
Dragost Astafei

Cetatea Alba Carolina este o fortăreață cu bastioane de tip Vauban construită la începutul secolului al XVIII-lea în orașul medieval Alba Iulia pe Dealul Citadelei, având rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic împotriva eforturilor militare ale Imperiului Otoman și de consolidare a puterii habsburgice pe plan local. Are statut legal de monument istoric cu Codul LMI: AB-II-a-A-00088. O cetate în formă de stea din secolul al XVIII-lea, cetatea Alba Iulia are porți uimitoare baroce și bastioane masive, fiind cea mai mare de acest fel din România. Fosta cetate austriacă adăpostește o catedrală romanică din secolul al XII-lea, un muzeu al patrimoniului roman, precum și sala în care a fost declarată unirea Transilvaniei cu România și Muzeul Uniunii Naționale, considerată capitala spirituală a României.

Castelul Huniazilor, reședința nobililor

Cazare Castelul Corvinilor
Cge2010 / Shutterstock.com

Castelul Corvinilor, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”. Unul dintre cele mai mari castele din Europa, Castelul Huniazilor din Hunedoara, a fost ridicat de una dintre cele mai puternice familii nobiliare, familia Hunyadi. O clădire iconică, castelul are peste 7.000 de metri pătrați, având 42 de camere. Adăugă la asta câteva fantome și legende, iar castelul devine unul dintre cele mai bântuite locuri din România. Interesant, nu?

Salina Turda, un loc subteran plin de minuni

Cazare Salina Turda
Transilvania: Locuri De Vizitat

Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Intrarea în salină se făcea până în anul 2010 din str. Salinelor 54A, în prezent prin noua și moderna intrare din centrul turistic Salina-Durgău. O fostă perlă a mineritului de sare din Transilvania, Salina Turda este astăzi unul dintre cele mai interesante locuri subterane de pe Pământ. Vizitatorii ce vin să descopere plaiurile Ardealului, aici pot călători la 120 de metri (400 de picioare) sub pământ, pot face o plimbare cu roata, pot juca fotbal sau baschet pe terenul subteran sau pot face o plimbare cu barca pe lacul Ghizela.