Rîmetea, un sat românesc fermecător care uimeşte prin frumuseţea sa. Satul din judetul Alba este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din Romania. Istorie, arhitectura rurală şi peisajele magice se regăsesc din abundenţă în această micuţă localitate de la poalele Munţilor Trascău.
🛌Cazare Rimetea
Rimetea (până în anii ’60 Trascău, în maghiară Torockó, în germană Eisenmarkt, Eisenburg, Traschen) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul Alba, Transilvania, România.
Wikipedia.org
🏡Pensiune în Rimetea
Din evul mediu până în anul 1876, localitatea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieșului. În cele opt secole de locuire neîntreruptă, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oraș înfloritor în secolele XVII-XVIII și având parte de un lung declin de la sfârșitul secolului al XIX-lea până la sfârșitul secolului al XX-lea, când reajunsese un sat oarecare de la poalele Munților Apuseni. Începând cu anii 1996-1997, localitatea trece printr-un proces de tranziție la mai multe niveluiri. Din punct de vedere economic, în aproximativ un deceniu și jumătate, localitatea a trecut de la un model economic bazat pe agricultura de subzistență, la o economie variată, în care serviciile turistice au o pondere importantă. Din punct de vedere socio-cultural, comunitatea din Rimetea a cunoscut o schimbare la fel de profundă ca aceea din domeniul economic: cetățenii localității au ajuns să-și valorizeze patrimoniul arhitectural (în principal casele construite in secolele XVII-XIX), să-și dorească renovarea patrimoniului în defavoarea înlocuirii vechilor edificii cu altele noi, să se mândrească cu el și să învețe cum să-l păstreze nesufocat de noile intervenții urbanistice. Datorită eforturilor de conservare depuse de localnici și de ONG-urile implicate în proiect, în 1999 localitatea Rimetea a fost distinsă cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material. Proiectul de conservare a patrimoniului derulat la Rimetea a fost primul proiect de acest tip din România distins cu premiul Comisiei Europene. Deși prestigiosul premiu a mai fost acordat unui proiect derulat în România (în 2010, Muzeul Național Brukenthal a câștigat premiul Europa Nostra pentru programul de pedagogie muzeală „Descoperind Muzeul”), până în prezent (2011), Rimetea este singura localitate din țară care a primit acest premiu. În octombrie 2000, Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată.
♨️Pensiune cu Ciubăr încălzit
La zece ani după demararea proiectului demarat de Transylvania Trust în ’96-’97, a fost atins și scopul pe termen lung: dezvoltarea turismului rural pe baza infrastructurii constituite de clădirile istorice. Astfel, numărul turiștilor sosiți în localitate a crescut continuu. La sfârșitul anilor 2000, peste 75% dintre turiștii sosiți în localitate erau străini, în principal din Ungaria (80% din totalul turiștilor străini), dar și din Austria, Germania, Cehia, Olanda, Franța, Belgia sau Japonia. În aceeași perioadă, peste 40 de proprietari care au beneficiat de sfaturile și de fondurile gestionate de Transylvania Trust au obținut licențe de practicare a agroturismului, localitatea punând la dispoziția turiștilor 225 de camere cuprinzând 587 de paturi. În 2009, 90% dintre cele 48 de unități de cazare înregistrate erau cotate cu cel puțin două margarete, iar 18 unități erau membre ale Asociației Naționale de Turism rural ecologic și cultural (ANTREC Filiala Alba). Posibilități de cazare suplimentare sunt oferite de camping-ul din Cheile Vălișoarei. Ținând cont de numărul de intrări de la Muzeul Etnografic din localitate, în anul 2008 Rimetea a fost vizitată de peste 14.000 de turiști.
Ce putem face la Rîmetea?
Vă recomandăm un week-end de relaxare, dar dacă totuşi doreşti să faci mişcare, cei care iubesc drumeţiile vor găsi aici zona perfectă: Cetatea Colţeşti se află la doar 6 kilometri, iar ceva mai departe – Cheile Aiudului. Iubitorii de adrenalină găsesc în platourile depresiunii, mediul ideal pentru un zbor cu parapanta.
Cum ajungem la Rîmetea?
Cu maşina: Satul Rîmetea se află la câţiva kilometri de Alba Iulia şi este legat de drumurile naţionale prin drumul judeţean DJ 107M.
Cu trenul: Ia orice cursă pana în Gara Aiud sau Gara Teiuş, unde există curse locale spre Rîmetea. Sau puteţi lua un taxi de la una din gări.
Cu avionul: Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele din Cluj-Napoca (65 km distanta fata de Rimetea) şi Târgu-Mureş (88 km distanta fata de Rimetea).