Cine a spus că Bucureștiul nu dă nimic de la el dacă nu umbli serios la buzunar? Păstrează banii pentru călătorii și află ce poți face în capitală, cheltuind între puţin și foarte puţin. Partea cea mai frumoasă este că nu includem tertipuri de genul îți inviți 2 prieteni la tine, îi pui să-și comande fiecare câte o pizza, iar pe a treia o primești tu gratuit. Nu, nici vorbă de asemenea atitudine, așa că stai liniștit și savurează în tihnă cele de mai jos.

🏨 Rezervă hotel în Bucureşti

Roaba de cultură

Roaba De Cultură Bucuresti 3
Lucruri Aproape Gratuite De Făcut În București

Roaba de Cultura este un proiect dezvoltat de Asociatia Green Revolution. Proiectul a fost gândit ca o alternativă gratuită de petrecere a timpului liber, o oază de relaxare şi cultură, creată pentru a te binedispune la fiecare sfarşit de săptămână. De asemenea, este şi o invitaţie de responsabilitate a persoanelor faţă de mediu prin petrecerea activităţilor în aer liber.
Cu un program variat, cu alteliere creative, concerte, diverse activităţi sportive, lectură, proiecţii de filme, dar şi activităţi dedicate copiilor, familiei, Roaba de Cultura este locul ideal pentru o comunitate cu opţiuni culturale multiple.

Incepând cu 2011, proiectul Roaba de Cultură a reuşit să atragă publicul bucureştean către o alternativă de petrecere a timpului liber. Spaţiul verde din Herastrău a devenit un nod cultural pentru trecători, publicul cunoscător şi publicul larg.

Citește o carte în fotoliile din Cărturești

Carturesti Bucuresti
Carturesti.ro

A fost nominalizată în 2018 la categoria The Bookstore Of The Year Award şi este una dintre cele mai frumoase clădiri ale Bucureştiului.

Libraria Carusel îi impresionează pe toţi turiştii care îi calcă pragul. Vino şi tu să o descoperi. Povestea clădirii din Centrul Istoric al Capitalei, deţinută de Jean Chrissoveloni, mostenitorul celebrei familii de bancheri, a început în 1860, anul în care a fost construită. Apoi, în urma unei licitaţii, ea a ajuns in posesia familiei Chrissoveloni la începutul anilor 1900.

Banca comerciala, magazin şi apoi librărie. În clădirea în care astăzi se află Cartureşti Carusel a funcţionat instituţia de credit Crissoveloni. Banca Chrissoveloni a fost una dintre cele mai importante astfel de instituţii ale Romaniei interbelice. Aceasta a funcţionat timp de 100 de ani, intre 1848 şi 1948. Ea a fost înfiinţată la Galaţi de strabunicul actualului proprietar, Nicolas Chrissoveloni. Urmând ca primul sediu din Bucureşti să se înfiinteze pe strada Lipscani, la nr. 55. După ce Banca Chrissoveloni s-a mutat, în imobil a funcţionat un magazin de articole vestimentare pentru barbaţi, iar în perioada comunistă aici a fost magazinul Familia. Astăzi pe acelaşi loc se află Libraria Carusel. Locul perfect pentru frunzărit cărţi, pentru a cumpăra cadouri sau pur şi simplu un loc de relaxare în care poţi admira designul clădirii. De asemenea, la ultimul etaj se afla un bistro în care poţi servi băutura preferată sau ceva gustos de mancare. La subsol se află un spatiu multimedia, iar la primul etaj găseşti o galerie dedicată artei contemporane. Libraria este amenajata pe un spaţiu de 1.000 de mp.

Carturesti.ro este și o comunitate culturală. De câțiva ani, anunțăm pe blogul Cărtureşti cele mai noi evenimente, expoziţii şi lansări – tot aici poți citi interviuri, recenzii și povestiri de la evenimentele noastre. Suntem mândri să ducem mai aproape ceea ce indrăgim mai mult: cultura și te invităm să fii alături de noi.

Admiră skaterii, rollerii și bikerii din Parcul Herăstrău

Baraka Herastrau Bucuresti
Restocracy.ro

Nu știm dacă ai băgat de seamă, dar există o comunitate cât se poate de interesantă la intrarea în Herăstrău care se adună în jurul rampelor, făcând tot felul de ghidușii pe roți și pleznind de tinerețe și de tot ce-are ea mai frumos. Atenție la dependență; dacă prinzi o zi bună când și-au dat întâlnire cu mic cu mare și sunt puși pe impresionat fete, o să-ți fie mai ușor să bei ulei decât să-ți mai iei ochii de la ei.

Iar dacă norocul face să constați că ți-au mai rămas câțiva verzișori în buzunar, poți să mai iei o pauză de la scăldatul ochilor și să te răcorești, fie cu un Aperol Spritz, fie cu o bere rece (în funcție de posibilități) la Terasa Baraka. Nu că n-ai avea cu ce să-ți încânți privirea acolo, dar locul e atât de fain, încât s-ar putea să te surprinzi cum te lași pe spate și te deschizi la vestă, convins fiind că viața nu are cum să-ți ofere mai mult.

Ia-ți o miercuri liberă și lasă arta să te împresoare

🏨 Cazare în Bucureşti

Nicio scuză nu mai ai să nu te pui la punct cum se cuvinte cu arta capitalei din ţara pe care o numeşti patrie. În prima zi de miercuri a fiecărei luni, ai intrare liberă la muzeele mai jos menţionate.

Muzeul „Theodor Pallady”

Muzeul „Theodor Pallady” este un muzeu național din București, amplasat în Str. Spătarului nr. 22, sector 2. Muzeul deține câteva remarcabile pânze ale marelui pictor român Theodor Pallady, precum și un lot de peste 800 de desene (peisaje, nuduri, portrete, interioare), reprezentative pentru perioada pariziană a lui Pallady. Acestea sunt expuse periodic, în serii tematice. Printre cele 1.270 de piese ale colecției soților Serafina și Gheorghe Răuț se află lucrări de pictori francezi precum Lubin Baujin, Edmond Aman Jean, Carolus Duran, Camille Corot, sau olandezi, precum Jan van de Capelle, două pânze din școala engleză, dar și pictură românească de Arthur Verona și Jean Al. Steriadi; de asemenea, piese de artă decorativă, sculptură antică greco-romană, egipteană, indiană khmeră, dar și sculptură renascentistă italiană și franceză. Muzeul este găzduit în Casa Melik, monument istoric.

Muzeul Naţional De Artă Al României Bucuresti
Lucruri Aproape Gratuite De Făcut În București

Muzeul Naţional de Artă al României – Palatul Regal

Muzeul Naţional de Artă al României – Palatul Regal este o clădire monumentală din București, situată pe Calea Victoriei, în Piața Palatului (redenumită Piața Revoluției după evenimentele din decembrie 1989). Clădirea simbolizează centrul puterii monarhice în România și reprezintă principala reședință regală din București. Ea a fost folosită efectiv pentru găzduirea activităților oficiale ale Familiei Regale a României până la 24 august 1944, dată la care a fost bombardată și a rămas nelocuibilă până în momentul plecării Regelui Mihai în exilul său forțat (v. „Istoric”). După abdicarea forțată a Regelui Mihai (produsă la 30 decembrie 1947), Palatul găzduiește Muzeul Național de Artă al României.

Muzeul K.h Zambaccian Bucuresti
Lucruri Aproape Gratuite De Făcut În București

Muzeul Zambaccian

Muzeul Zambaccian este un muzeu de artă din București, aflat în apropiere de Piața Dorobanților, pe strada Muzeul Zambaccian, nr. 21A. Este situat în fosta casă a lui Krikor Zambaccian (1889 -1962), un om de afaceri român de etnie armeană, reputat critic și colecționar de artă. Muzeul a fost fondat în 1947, piesele expuse aparținând impresionantei colecții de artă donate de Krikor Zambaccian statului român, împreună cu clădirea. Muzeul a fost închis de către regimul lui Nicolae Ceaușescu în 1977, când exponatele au fost mutate în altă locație, și redeschis în 1992, în sediul inițial. În prezent, este o filială a Muzeului Național de Artă al României. Operele de artă expuse cuprind lucrări de pictură, sculptură, grafică și mobilier. Printre aceatea se numără o colecție de lucrări ale artiștilor români, inclusiv un portret al lui Zambaccian, pictat de Corneliu Baba, precum și lucrări ale mai multor impresioniști francezi.

Împrumută bicicleta unui prieten și inspectează următoarele

Desenele Graffiti

Desenele Graffiti Bucuresti
Digi24.Ro

Zidurile Bucureştiului sunt pline de desene, graffiti-uri, inscripţii, mesaje, slogane, înjurături şi declaraţii de dragoste, dar o transformare subtilă a aparut de caţiva ani, când forma acestor manifestări a devenit tot mai complexă. În locul unor simple semnături cu spray-ul, zidurile Capitalei se acoperă cu picturi de mari dimensiuni. Este posibil să locuiești de mai bine de un secol în București și să nu fi văzut niciodată frumoasele desene de la intersecția Străzii Berzei cu Știrbei. Dacă vii dinspre Gara de Nord, îți recomandăm călduros o cafea de la So! Coffee din incintă și, ca să te asiguri că stomacul nu se pune pe bătut cu pumnii în masă când îți e lumea mai dragă, oprește-te la fast-food-ul La Hussein pentru a pleca în traistă cu o porție de humus sau cu un falafel. Încărcat cum se cuvine și dotat cu cartea preferată, așază-te pe băncuța din fața clădirilor vesele mai sus menționate și mai ia pauză doar când lumina se arată prielnică pentru una-două poze de rupt gura Instagramului.

Grădina Botanică

Grădina Botanică Bucuresti
Hoteleos.ro

Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” a Universității din București, care poartă numele fondatorului ei începând din anul 1994, este situată în cartierul Cotroceni din București, România. Acoperă o suprafață de 17,5 hectare (inclusiv 4.000 m² de sere) și are peste 10.000 specii de plante. Prima grădină botanică din București a fost întemeiată în 1860, lângă Facultatea de Medicină, de către Carol Davila. Grădina a fost mutată în spațiul actual în 1884 de către Dimitrie Brândză, botanist român, unul dintre întemeietorii școlii botanice românești, și de către Louis Fuchs, arhitect peisagist belgian. Grădina a fost inaugurată în 1891, după ce serele au fost construite și populate, dar a fost afectată de inundația care a avut loc în 1892. Grădina a fost avariată în timpul Primului Război Mondial, când a fost folosită de trupele de ocupație germane, și în al Doilea Război Mondial, când a fost atinsă de bombardamentele anglo-americane de la 4 aprilie 1944. Atunci, din cele peste 700.000 de planșe ale herbarului au fost salvate numai 200.000. Herbarul Grădinii Botanice din București are astăzi circa 500.000 de planșe, fiind organizat pe două mari secțiuni. Muzeul Grădinii Botanice se află situat la intrarea în Grădină, într-o clădire în stil brâncovenesc. În muzeu sunt expuse peste 5.000 de specii de plante, inclusiv 1.000 de specii exotice.

Cimitirul Bellu

Cimitirul Bellu Bucuresti
Editiadedimineata.ro

Cimitirul Șerban Vodă (în limbaj popular „Cimitirul Bellu”) este un cimitir din București, România. Este situat la intersecția Șoselelor Giurgiului, Olteniței, Viilor și Căii Șerban Vodă, mai exact în Piața Eroii Revoluției. Fără să mai vorbim despre câte nume grele se odihnesc aici (și pentru că-i greu să ne ținem gura, îi menționăm pe Eminescu, Cezar Petrescu, Liviu Rebreanu, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu și, cu greu, închidem paranteza), cimitirul aduce mai degrabă a muzeu decât a loc funebru. Nu puțini au fost artiștii de renume (români și străini, deopotrivă) care s-au lepădat de câțiva litri de sudoarea frunții pentru a duce treaba la bun sfârșit, și vei vedea cum unele dintre sculpturile acestora se vor revărsa asupra ta asemenea unei lecturi shakespeariene, boccacciene sau cine știe ce alte filme împrumutate din secole apuse. Dacă ai norocul ca în cale să-ți iasă vreun ghid, încearcă să storci de la el toate poveștile pe care le știe.

Picnic la Mogoșoaia

🛌 Pensiune în Bucureşti

Picnic Mogosoaia Bucuresti
Ciao.ro

Dacă nu vrei să te înghesui alături de tot poporul într-unul din parcurile capitalei, undeva mai hacana, la 15 kilometri te-așteaptă pădure, palat brâncovenesc, lac Mogoșoaia; te-așteaptă grădini, monumente, biserică.. tu doar să vii cu păturica și coșulețul de picnic gata pregătit. Și totul dichisit, gazonul tuns la dungă, pavajele aleilor la locul lor, iar arhitectura brâncovenească… cum o știi: o splendoare.

Indiferent dacă ai de gând să te duci acolo singur cuc și să-ți mănânci sendvișulețul în tihnă, să iei după tine gașca de prieteni sau să-ți desfășori întâlnirea de factură amoroasă, nu te gândi de două ori. Totuși, în cazul ultimei variante, de notat că Biserica Sfântul Gheorghe și expozițiile din Palat, percep o oarecare taxă de intrare și nu am vrea să te punem în vreo situație inconfortabilă tipică perioadelor strâmtorate.

Tururi ghidate – Cu bastionul prin Bucureşti

Cu Bastonul Prin Bucuresti
Tarancutaurbana.ro

Un proiect de trasee culturale pietonale, care se desfășoară în fiecare an, din primăvară până în toamnă, în diverse cartiere istorice ale orașului. Traseele-culturale măsoară 2 km, durează 2 ore, au 2 povestitori și 8 opriri interactive care îmbină poveștile, literatura, istoria, arhitectura, educația vizuală și anecdotele din presa veche bucureșteană (1880-1948).

Cu bastonul prin București este o alternativă de educație urbană în mijlocul orașului, o invitație la înțelegerea patrimoniului și a peisajului cultural al Bucureștiului și un manifest civic de recuperare a memoriei orașului.

Cunoscând la pas istoria și poveștile cartierelor vechi ale Bucureștiului, oamenii vor deveni strâns legați de orașul pe care îl locuiesc, iar această legătură afectivă dintre oraș și locuitori va permite lupta pentru un București dezvoltat armonios, la a cărui memorie și istorie vor avea acces și generațiile viitoare.

“Cine spune că cunoaşte Bucureştii «ca în palmă», — să ştiţi că minte. Nimeni nu-l cunoaşte bine. Că prea e sucit şi prea te învârteşte în jurul tău, trecându-te dintr-o stradă în alta, aducându-te de unde ai pornit tocmai când credeai că ai ajuns în strada pe care o cauţi.” | 

Mircea Damian, 1935 “În mai puţin de zece ani, acest oraş, care părea de un nestrămutat spirit conservator, s-a lepădat de mantia tradiţiilor şi a făcut un salt pe deasupra Atlanticului… Bucureştiul a devenit „micul New-York”.” | Realitatea Ilustrată, 1932

Vizitează Insula Virgină din IOR

Insula Ratelor, cunoscuta si ca “Insula Serpilor” a devenit un mic ecosistem in parcul IOR din capitala!

Parcul IOR , actual Alexandru Ioan Cuza din sectorul 3 al Bucurestiului are in componenta mai multe insule printre care “Insula Florilor”, o bucata de pamant izolata de aleile parcului, fiind declarata de catre autoritatile romane o zona protejata, inacesibila oamenilor, nebetonata si fara nici o interventie a omului insula fiind greu accesibila vegetatia crescand haotic.

Insula a devenit un mic ecosistem in cadrul parcului aceasta fiind in permanenta populata de zeci de specii de animale printre care: rate salbatice, lebede, broaste testoase, specii mici de serpi de apa, pescarusi si alte pasari dar si multe specii de insecte.

Mergi la Acuarela

Acuarela Bucuresti
Lucruri Aproape Gratuite De Făcut În București

E adevărat, aceasta din urmă nu-i gratis şi poate să nu fie nici ieftin dacă te întinzi la plăcinte. Acuarela este un mic bistro pentru comunitatea de artiști din București, un hub social, un promotor de jazz, o gazdă călduroasă de spectacole de teatru și performance-uri. Mix colorat de obiecte recondiționate, bucăți dragi de trecut și lucrări de artă adunate în ultimii 5 ani, Acuarela este o amenajare a agenției de brand engagement Hello Menthol împreună cu un grup mare de prieteni și artiști. Atât parterul galerie, cât și terasa zurliu colorată te vor face să te simți aterizat într-un mare cuib de creativitate. Ah… și încă n-am pomenit de oameni…

🛌 Locuri de cazare în Capitală