Cazare Ski Sureanu. Domeniul schiabil Sureanu este situat in Muntii Sureanu, intr-un cadru natural montan magnific de altitudine mare, intre varful Sureanu de 2.059 metri altitudine si varful Patru de 2130 metri altitudine, incluzand varful Ausel de 2.009 metri altitudine si varful Curmatura de 1809 metri altitudine.

Caracteristicile geografice au dus la realizarea unei deosebite infrastructuri a sporturilor de iarna, unde zapada abundenta masoara peste 1,5 metri intre lunile decembrie si aprilie.

Cazare Ski Sureanu

In prezent, partiile sunt dotate cu doua teleschiuri si un telescaun, iar cele zece partii care totalizeaza 11.473 de metri ,,sunt pentru toate gusturile, avand o dispunere excelenta pe platoul alpin. Variate ca dificultate si inclinatie ele contin portiuni atat de zapada tasata, cat si de asa-zisa powder (zapada nebatuta, fainoasa), ideala pentru snowboard si freeride. Asezarea in raport cu vegetatia ofera trairi inedite prin coborarea din golul alpin (2.010 m – 1.900 m alt.) fie prin padure, fie pe largimea platoului. Totodata, un avantaj al coborarii pe fiecare din partii, e imprevizibilitatea privelistilor.

De la panoramele din sud, (varful lui PATRU, masivul PARANG), la cele din est (Muntii Cindrel, Muntii Lotrului) si cele din vest (Muntii Retezat) ai parte de imagini neasteptat de frumoase, care justifica, din nou, numele de ,,ELVETIA ESTULUI”, dat de catre straini Muntilor Sureanu.

Cazare Ski Sureanu
Cazare Ski Sureanu

Muntii Sureanu (Sebes) sunt o grupa muntoasa a Muntilor Sureanu-Parang-Lotrului, apartinand lantului muntos al Carpatilor Meridionali. Cel mai inalt pisc este Varfu lui Patru, avand 2.130 m. Muntii Sureanu (Sebes) au inaltimi relativ medii si mici si ocupa o suprafata destul de intinsa, 1585 km2. Sunt lipsiti de creste zvelte si de custuri glaciare, insa au suprafete de eroziune intinse.

Iarna temperaturile medii variaza intre -2 degC la marginea muntilor si -7 degC la peste 2000 de m. altitudine. Invaziile de aer maritim care se produc in vestul tarii patrund pe culoarul Muresului pana spre Alba Iulia, determinand cresteri usoare ale temperaturii pe rama nordica a muntilor pana la inaltimea de 1000 m. Inversiunile de temperatura sunt frecvente in depresiunea Oasa si in Depresiunea Petrosani

Vara temperaturile medii ajung la 8 degC la altitudini de peste 2000 m. si la peste 19 degC la poalele muntilor. In cursul anului, cele mai mari abateri de la mediile lunare se inregistreaza iarna, si mai cu seama primavara, datorita circulatiei atmosferice mai intense. In lunile de vara, variatiile de temperatura au valori scazute.

Cabana Sureanu

In revista ,,VIS DE VACANTA” sub titlul ,,ORIZONTURI BUNE”: SUREANU, scrie: ,,Pentru cei care n-au auzit, pentru cei care inca se mira avem vesti: la SUREANU se schiaza. Din 2009 se schiaza, iar o simpla cautare pe Google cu ,,Schi Sureanu” te convinge pe loc. Te iau cu asalt zeci de filmulete pe You Tube, care duduie de comentarii la cald. Si asta fiindca prin partiile, telescaunul si teleschiurile de pe SUREANU, un mare vis a devenit realitate pentru toti cei care au sportul in sange.

Dragi cititori cu chef de zapada, bine ati venit pe cele zece partii ale unuia din cele mai inalte domenii schiabile din estul Europei, unde omatul cade din cer iar vinul fiert curge”. Iata, pe scurt, cele zece partii”, care beneficiaza atat de o buna marcare si semnalizare cat si de masuri de siguranta.

Spre deosebire de alte domenii schiabile din tara, la noi veti gasi trei apres-ski-uri cu structuri constructive inedite ca forme arhitecturale, situate pe versanti diferiti, pentru a percepe vizual perspective deosebite asupra intregului ansamblu al DOMENIULUI SCHIABIL unde, daca popositi, veti avea parte de odihna placuta si o servire ireprosabila.

Telescaun Sureanu

Cazare Ski Sureanu
Cazare Ski Sureanu

In prezent, accesul pe DOMENIUL SCHIABIL SUREANU se realizeaza iarna pe ruta: SEBES – barajul OASA, pe DN 67C, pe o sosea care vara face legatura cu TRANSALPINA, apoi la dreapta, pe langa lacul de acumulare pe DJ 704, ruta: OASA – Manastirea OASA – LUNCILE PRIGOANEI (statiune de pensiuni, aflata la 4,5 km distanta de DOMENIUL nostru) – statiunea POARTA RAIULUI (aflata la 1,2 km distanta de DOMENIUL nostru, cu spatii de cazare si alimentatie publica deosebite) – DOMENIUL SCHIABIL SUREANU.

Distanta din Sebes este de 82 de kilometri si se realizeaza, in conditii de iarna in aproximativ 1,30 – 2 ore, incluzand popasurile.

Harta Ski Sureanu

Cazare Ski Sureanu
Cazare Ski Sureanu

Prin investitiile aflate in curs de realizare, care se vor finaliza in anul 2014, respectiv hotelul de la baza partiilor cu capacitate de 50 de camere, spa, restaurant, bar si magazine, precum si montajul unui nou telescaun modern intre PETRILA si varful CURMATURA, care va dezvolta inca patru partii cu o lungime totala de 10.750 metri, si un alt telescaun intre STATIUNEA POARTA RAIULUI si VARFUL SUREANU cu o partie de 1.670 de metri, DOMENIUL SCHIABIL SUREANU situat in judetele ALBA si HUNEDOARA, in vecinatatea judetelor SIBIU, GORJ si VALCEA, va deveni cea mai mare infrastructura de schi din ROMANIA, cu legaturi si accese rapide intre zone geografice diferite si oportunitati unice de dezvoltare in genul DOMENIILOR SCHIABILE DIN AUSTRIA, ELVETIA, GERMANIA, etc.

Foto: Ionut Vaidean